כאנשי DevOps, הרבה פעמים נפתור תקלות ונתעסק עם שרתים. לכן, אני סבור כי כדאי שתהיה לנו היכרות טובה עם עולם ה-IT. ב-cmd של Windows יש מעל 280 פקודות אפשריות. במאמר הזה אני ארכז עבורכם מספר פקודות שימושיות עבור Windows שחלקן עוזרות בכללי וחלקן עוזרות יותר באזורי ה-IT.
ping – פקודה שעוזרת לזהות בעיות רשת אל השרת או מתוך השרת החוצה. כשה-ping תקין – הרכיב מחובר לרשת בצורה תקינה. אחרי שנרשום ping נרשום את ה-ip או ה-hostname של רכיב הרשת אליו נרצה לגשת. בנוסף, יש כל מיני flag-ים שניתן להיעזר בהם כמו -t המיועד לשליחת פקטה ללא הפסקה (בדיפולט זה נעצר אחרי 4 בקשות).
hostname – פקודה שתחזיר לנו את ה-hostname של השרת.
ipconfig – פקודה שימושית שבעזרתה ניתן לראות נתונים כמו כתובות ip, רכיבי רשת במחשב שלנו ועוד. זוהי פקודה בסיסית וחשובה. בעזרתה ניתן לבצע שלל פעולות כגון שחרור של כתובת ה-ip ויצירת אחת חדשה, מחיקת רשומות dns.
למתעניינים, המטרה של רשומות dns שנשמרות ב-cache היא לחסוך זמן כשאתם רושמים בדפדפן שם של אתר כלשהו. איך היא עושה את זה? היא חוסכת את הפנייה לשרת ה-dns שמתרגם את מה שרשמתם לכתובת ip. אחרי שפניתם לכתובת הזאת פעם אחת – היא תישמר ב-dns cache.
getmac – כך נוכל לראות את כתובת ה-mac של רכיבי הרשת.
arp – זו פקודה שבעזרתה אפשר לראות ,להוסיף ולמחוק את ההתאמה בין כתובת ip של רכיב רשת לכתובת mac שלו. הפקודה היא ראשי תיבות של פרוטוקול Address Resolution שתפקידו לתשאל למי יש ip מסוים, ולאחר התאמה מבקש את כתובת ה-mac שלו.
tracert – כלי שבעזרתו ניתן לעקוב אחר התעבורה שיוצאת מהמחשב שלנו למחשב אחר (כך אפשר לראות את כל רכיבי הרשת שהפקטה עברה בהם עד להגעתה ליעד). לדוגמא tracert www.google.com. עדיף להוסיף –d לפני ה-hostname/ip כדי שלא יתבצע תרגום של כתובות ה ip ל-hostname בדרך ליעד (סתם מבזבז זמן).
netstat – כלי ששופך אור על התעבורה בין המחשב שלנו לרכיבים/מחשבים אחרים. חיבורים קיימים, סטטיסטיקות ועוד הרבה. לדוגמא, netstat –f יראה את החיבורים הפעילים למחשב שלנו (ב-TCP).
tasklist – פקודה שמאפשרת לנו לקבל מידע על process-ים. דוגמא לקבלת פרטים של process לפי ה-pid שלו (Process id):
דוגמא נוספת של tasklist שבעזרתה אפשר לראות את כל ה-process-ים שרצים תחת משתמש כלשהו שנרשום במקום <SOME_USERNAME> :
tasklist /FI "USERNAME eq <SOME_USERNAME>"
taskkill – כשמה כן היא, פקודה שבעזרתה אפשר לשלוח Kill signal ל-process. לפעמים נצטרך להוסיף -f כדי להרוג process. דוגמא להריגת process שה-windows title שלו מתחיל ב-Command Prompt:
taskkill /FI "WINDOWTITLE eq Command Prompt*"
type – הדפסת תוכן של קובץ ל-shell
findstr – חיפוש מחרוזת תווים בתוך מחרוזת תווים אחרת.
דוגמא שמראה איך אפשר לחפש טקסט מסוים בתוך קובץ בעזרת שתי הפקודות type, findstr
type my_file.txt | findstr hi
fc – פקודה שמאפשרת להשוות בין שני קבצים.
chdir – פקודה שמחזירה את הנתיב הנוכחי של התיקייה שבה אנחנו נמצאים.
date – פקודה שמראה את התאריך במחשב ומאפשרת לשנות אותו.
mkdir – פקודה עבור יצירת תיקיות, יש לה גם קיצור (md)
regedit – פקודה חשובה שתפתח לנו את ה-Registry Editor. שם מאוחסנים כל מיני ערכים של דברים של מערכת ההפעלה ואפליקציות שהתקנו עליה. כגון: icon-ים, קונפיגורציות של משתמשים ועוד.
nslookup– פקודה שמאפשרת לקבל ip לפי hostame ולהפך.
set – פקודה עבור ניהול משתני סביבה. לדוגמא “set example=”hi ייצור לנו משתנה סביבה בשם example שמכיל את הטקסט hi. נוכל להדפיס את המשתנה בעזרת %echo %example.
שלוש פקודות IT ב Windows שאני אישית משתמש בהן הכי הרבה הן:
net – הוא כלי לניהול משתמשים services, shares ועוד. בעזרתו ניתן לעשות דברים כגון: יצירת share-ים, החלת שינוי סיסמא פעם בזמן מסוים, ריסוט service-ים.
robocopy – פקודה מעולה להעתקת קבצים/תיקיות שתופסות הרבה מקום בזיכרון. היא יעילה ומהירה.
Clear-Content – פקודה נוספת ומאוד שימושית שאפשר להריץ רק דרך powershell. עם הפקודה הזאת, ניתן לנקות תוכן של קבצים מבלי למחוק אותם. זה שימושי גם כשרוצים לנקות קובץ ש-process מסוים כותב אליו כמו קובץ log.
לסיכום, במאמר הזה הסברתי על פקודות IT במערכת ההפעלה Windows שבעיניי כדאי להכיר. אלו שצבועות בצהוב הן פקודות שאני משתמש בהן יותר ביום יום.
אני מקווה שלמדתם, הבנתם והפנמתם. כמו שאני תמיד אומר, אשמח לשמוע מכם פידבק ואני זמין לכל שאלה. המשך שבוע מעולה !
בהחלט פקודות שימושיות, תודה רועי!
תודה !
היי אני מצטרף לרועי ביתן, אלו באמת פקודות דיי שימושיות
שיכולות לעזור המון לכל משתמש, החל ממשתמש פשוט
שמשתמש במחשב לצורכי אופיס ועד למשתמשים יותר “רציניים”.
תודה רבה רבה ? לי אישית עזר מאוד עכשיו להרוג process של
blueJ, קומפיילר גאווה שאוהב לעשות בעיות.